søndag 30. mai 2010

Pilefletting




Puddelpels mot snegler?

Fredag i hagen på nrk 2 :
På det økologiske småbruket har de sau. Tydeligvis overskudd av ull og. Fruen på gården har funnet en måte å utnytte den på. Hun bruker den som dekke: den får 4 funksjoner
1) dekke mot ugress
2) bevare fuktighet
3) næring fra ullen går ned i bakken når det regner
4) sneglene liker visst ikke å gå på ullen

Det er jo ikke sikkert, slett ikke, at puddelullen virker på samme måte, men jeg ser ingen grunn til ikke å prøve.

fredag 21. mai 2010

Monsterplanter på gutterommet

Jeg tror jeg kan se at de vokser. Dette vinduet er det nærmeste jeg kommer "settes lyst og kjølig". En glipe på vinduet som vender mot nord.

Gjødsling av hekk

Animix universalgjødsel, en halv neve pr. busk. Noen busker er temmelig tørre - spennende å følge med. Noen har bittesmå grønne ører nederste ved roten...! Neste omgang om seks uker.

torsdag 20. mai 2010

Junisøtmispel tar brudeslør på

Bildet skulle kommet med duft! Minner om berberris - tror jeg.

De er stilige, i mine øyne, selv som visnende

Men liksom litt feil i vanlig havepryd-forstand....


Pass opp, pilen skyter!

Tulipan i rosebedet

Tulipanbed

Storkenebb, bladverk

Marikåpe

Tulipanfryd

Tulipan + hortensia

Å, nå står det helt stille...

Pionblader

Valmuer

Blåblåblomst

Fikk på plantebytte for to år siden. Noen som vet hva den heter?

Gulrot-SMS-med-økologisk-kusine-Liv

Hanna (lett oppskaket):
Plantet ut gulrot i melkekartong for en uke siden. Agrylduk over. Endel småfluer innefor. Er det gulrotfluer? Hvordan kjenner jeg dem igjen? Kan jeg bare kaste alt og så ringblomster istedet? Og vente fire år?

Liv:
Tviler på at det er gulrotflue så tidlig. Lettest å oppdage ved at man ser larver i overgangen mellom rot og blad. Luft ut de som er der, legg duken tilbake og håp på det beste.

Hanna(skjørtet litt mindre opp):
Flott! Har og lest at fluene ligger unna hvis samplanting m løk. Tenkte stikke noen sjalotter rundt omkring ! Kanskje et par hvitløksbåter ?

Liv:
Både hvitløk og annen løk er lurt!

onsdag 19. mai 2010

Om å dyrke økologisk

En flue satt på det grønne gresset til gulroten i går kveld. Den surret videre inne i søvnen og satte seg på bekymringsnerven. Kl. 0452 lå vi og vred oss i vånde: vi har ikke gjort hjemmeleksen ordentlig: Vi skulle ikke ha samme grønnsak i kjøkkenbedet flere år på rad. Åhh - så teit! Og hva med persillefarmen som vokser ivei - skal de også foræres av vemmelige små med vinger?
Hvor lang avstand må det være mellom de ulike slagene for at det skal gjelde som "et annet sted "? Jeg ønsker meg DENNE boken snarest! Her går de akkurat passe grundig til verks - noe for en hjerne som har lett for å lure på altfor mye og konsekvensene det får...

tirsdag 18. mai 2010

Støping av mat til kresne fugler

Undervanningsunder?

Har fulgt hjelpsomme skravleres tips om undervanningsmetode og er meget spent på effekten. Tenk om gjør-det-selv-metoden funker;-)
Plastbakke fra Biltema + rest av eikepanel skjøtet med et restebord fra Ikea + avkapp etter bokhyllen pakket inn i Norway Designs-pose, dekket med et velbrukt rosa frottehåndkle, klissvått, med kantene stukket godt nedi vannet på alle kanter. O lykke!

Enebolig i rekke ?

Takket være havegale skravlere på nettet har jeg nå anskaffet to minidrivhus. Plantene flyttet rett inn, og selv om det ikke er en estetisk nytelse, håper jeg å spare inn krefter og energi på å slippe å flytte plantebarna ut og inn for herding.

Bonde i byen får en ny betydning

lørdag 15. mai 2010

Ligning med en ukjent. Formel.

Det er mulig jeg gjør ting litt tungvint:
Som godt oppdratt i tro på kunnskap tenker jeg det må være utmerket å bruke noe fra grunnskolen.
Ligning med en ukjent feks. Tekststykket er slik:

Hanna vil så ertefrø. Fra før husker hun slitet med å pleie og bære ut og inn planter som skal herdes. Altfor mange planter hun ikke helt vet hvor hun skal ha. Hun ender med å gi bort en hel del. Det er forsåvidt hyggelig. Men i år vil hun gjerne ha flere planteslag. Stuen er ikke stor nok til hele poser med frø. Å kaste er ingen løsning. De frøene som ikke blir sådd iår overvintrer i frysern.
Derfor ser hun på frøposen og tenker: med en spireevne på 70%, hvor mange frø må jeg legge i vann hvis jeg vil ende med 10 planter?
Her kommer Mr. X inn og vifter med pekefingeren foran nesen hennes. "Bruk meg", sier han, med litt rusten stemme. "Jeg kan gi deg det du vil ha! Jeg har svaret, her". Han banker med høyre hånd på hjertelommen.
Hanna blir litt skjelven i knærne. Ser seg rundt. Noen i nærheten?

Svaret fikk hun noen dager senere i posten av sin storesøster med realfagsartium.
X x 70% = 10
X = 10 x 100/70
X = 14

Da hadde hun gitt seg hen til noe helt annet enn Mr. X.
Det blir nok planter av det og.

Folkedrakt fra vestkanten, 2010. Med hodeplagg, forkle og hund. Årets første avling rabarbra.

Agrylduk over

Gulrot under - og lyselyserød på ?

Ripsløfter

Polka trives

Gul valmue og gul sydvest

Den første i år: velkommen!
Litt pjusk i regnet - men vi bruker gul sydvest, begge to:-)

Lørdag 15. mai, regn, kl. 17:22

Puh. Gulrøtter i jorden, solhatt i potter, regnet trommer på
solseilet.
Jeg øver meg på å si som så: For tre år siden kunne jeg nesten ikkeno. Ifjor lærte jeg å kjøpe agrylduk og erfarte hvor teit det er å ta litt for lite enn litt for mye.
I år vet jeg hvor alt er. Jeg kan gå og henge bøyler i garasjen og legge en passe stor duk over. Bra!

Kalksalpeter. Kalksalpeter ......

Gulrøtter, i boks ?

12 grader i jorden...
Røttene hadde begynt å vokse ut nedentil..
Aamlid ville sikkert fått mark..
Hurra: nyanvendelse av brukket tommestokk: klippet mal på 25 cm avstand. Hurra for gjenbruk!

Gulrøtter i melkekartong

Kaare Aamlid skriver utførlig om dyrking. Det virker så komplisert. Samtidig fristende.
Heldigvis har vi skravleforum For hagegale med folk som er veldig generøse med sin kunnskap og erfaring. Jeg klippet og limer her.

Gulrot i melkekartong. Tynning, gjødning????
Hanna I går, 13:30
Jeg prøver for første gang å dyrke gulrot i melkekartong. Nå er gresset ca 6 cm. Har sådd etter Kaare Aamlids oppskrift. Når skal jeg tynne første gang? Hvor mye skal stå igjen? Og gjødning: er kalk og kalksalpeter det samme? Hva er fullgjødsel? . Hva skal gulroten ha? Jeg vil bare ha organisk i haven.

Sigrid I går, 22:56
Hvis du bare skal ha organisk, må du velge hønsegjødsel eller algomineller andre merker oragnisk gjødsel. Kalk og kalksalpeter er ikke det samme. Fullgjødsel er ikke organisk gjødsel, heller ikke kalksalpeter.
Du bør tynne gulrøttene sånn at det i begynnelsen blir et par cm mellom hver plante. Når gulrøttene begynner å bli lillefingerstore kan du høste annenhver og spise dem som minigulrøtter, så lar du resten få vokse seg store :)

Mari I dag, 13:37
Når jeg har sådd i melkekartong så har jeg 9stk i 1l kartonger og 12 i 1,5l kartonger. Jeg tynner ikke, men lar dem bare stå til jeg høster dem. Som gjødsel har jeg brukt Oase, den får du kjøpt bla på Plantasjen, men sjekk hos andre først. På Plantasjen er den dyr... Grønn flaske med marihøner på. Den er ikke reint økologisk ettersom jeg kan huske (etiketten er borte), men den er godkjent som driftsmiddel i økologisk porduksjon.
Når kartogene blir plantet ut bruker jeg gressklipp og litt høns/kanin/hestegjødsel, alt etter hva jeg har tilgjengelig og har rundt kartongene. I boka til Aamlid står det at en skal plante kartongen halveis neid jorda, jeg har gravd den omtrent helt ned. Tror jordklumpen holder lettere på vann på den måten og jeg synes det er lettere å gjødsle dem også. Gulrøtter i melkekartong er moro (og er en metode som gjør at jeg får til gulrøtter utenom å ha dem i pallekarm :) ;) )

Hanna I dag, 15:39
Flotte , konkrete svar!
Hvordan greier du å telle frøene?Jeg gjorde som de anbefalte på posen: la dem i vann. Da blir det jo vanskelig å skille dem fra hverandre.

fredag 14. mai 2010

Narsiss, bitt av hund

Humlefar og hund

Hund står på plenen. Han står på alle fire. Voff. VOFF!
Snuten peker mot bakken. Sniffer. På vakt. Hysj!
Han smeller i et par ganger.
Mor reiser seg.
Hva er dette for noe tøys? Hysj, hund.
Noe beveger seg nede ved gressføttene. Noe sort. Loddent. Litt gyldebrun pels.
VOFF!
Hund snuser mot dette, der nede. Snuten nærmer seg.
Humlefar har veltet. Fikk han for tung bør i kveld? For ivrig i tjenesten?
Mor strekker ut en hjelpende hasselkvist. Humlefar haiker villig.

Alminnelig zucchini

Runde squash

onsdag 12. mai 2010

Belgisk gjerde

Satte avklippede sideskudd av en viss lengde ned i jorden på steder pilen har dødd. Følg med på om de slår rot. I så fall er kassene med gjerde selvforsynt med erstatningspil.
I teorien er disse for tynne, siden stiklinger og pil til gjerdefletting bør være blyanttykk.

Humulus lupulus 2009

Siden jorden ikke var dyp nok der jeg ville ha humlen, lagde jeg hull i potten og beholdt den på. Nå kommer den fint. Fikk en neve gjødsel. Fant plantelappen også:
Klippetid: tidlig vår
Gjødning: vår/høst
Blomstring: aug/okt
H: 3-4 m

Alt kan brukes

Siden jeg er så glad i å utnytte alt til den minste trevl, spør jeg alltid: hva kan resten brukes til? Her kjenner jeg på flettemykheten i hasselkvister som egentlig bare var rot.
Resten kan tørkes på et egnet sted (hvor er det), og brukes som flis til opptenning i ovnen. Evt. kuttes og legges rundt busker og i kjøkkenbedet som jordforbedring. Jippi!

Sortering av selje

Luktert,40cm

Legger alle 20 frø i vann.

søndag 9. mai 2010

Rabarbraerbarebra

Å ha rabarbra i haven er en god unnskyldning for å invitere noen på rabarbrapai med hjemmelavet vaniljesaus;-)
I år tenker jeg det blir minst to avlinger. Planten er to år gammel og trives godt!

Leste et sted at sneglene liker bladene, men ligger unna stilkene. Skriveren anbefalte å legge ut et blad når det regner, så samler sneglene seg der.

Valmuekapsler fra Valsøya


Jeg tok med meg tre verdifulle kapsler fra min kusine på Valsøya i fjor sommer. De har ligget i glassskapet, altså ikke mørkt eller kaldt eller hvordan de nå skal oppbevares. Kapslene er jo som små skulpturer!
Jeg tok motet til meg og gjorde det brutale: Jeg knuste dem og strødde frøene, som er som den fineste sand, ut, i staudebedet og sammen med rosene. Er jeg riktig heldig får jeg enda flere kapsler - og det rett utenfor mitt eget vindu! Men først får jeg kanskje noen svære valmuer å nyte?