lørdag 15. mai 2010

Ligning med en ukjent. Formel.

Det er mulig jeg gjør ting litt tungvint:
Som godt oppdratt i tro på kunnskap tenker jeg det må være utmerket å bruke noe fra grunnskolen.
Ligning med en ukjent feks. Tekststykket er slik:

Hanna vil så ertefrø. Fra før husker hun slitet med å pleie og bære ut og inn planter som skal herdes. Altfor mange planter hun ikke helt vet hvor hun skal ha. Hun ender med å gi bort en hel del. Det er forsåvidt hyggelig. Men i år vil hun gjerne ha flere planteslag. Stuen er ikke stor nok til hele poser med frø. Å kaste er ingen løsning. De frøene som ikke blir sådd iår overvintrer i frysern.
Derfor ser hun på frøposen og tenker: med en spireevne på 70%, hvor mange frø må jeg legge i vann hvis jeg vil ende med 10 planter?
Her kommer Mr. X inn og vifter med pekefingeren foran nesen hennes. "Bruk meg", sier han, med litt rusten stemme. "Jeg kan gi deg det du vil ha! Jeg har svaret, her". Han banker med høyre hånd på hjertelommen.
Hanna blir litt skjelven i knærne. Ser seg rundt. Noen i nærheten?

Svaret fikk hun noen dager senere i posten av sin storesøster med realfagsartium.
X x 70% = 10
X = 10 x 100/70
X = 14

Da hadde hun gitt seg hen til noe helt annet enn Mr. X.
Det blir nok planter av det og.

4 kommentarer:

 1. Et stort smil fra meg! Jeg hadde nok tatt den litt mer unøyaktige metoden; - tar noen frø, drysser dem ut, og håper på det beste.
  Ha en deilig 17.mai (forhåpentligvis uten regn).

  SvarSlett
 2. Dere som ikke leser byggeanvinsningene før etterpå:-)))
  Jeg får noen oppheng- er så lat at jeg alltid leter etter den enkleste metoden;-)
  Lite grønn av misunnelse på det veksthuset....
  Jeg skal til Biltema first thing tirsdag og skaffe meg billigvarianten som kan stå på et bord bak uteboden og pakkes sammen når sesongen er over.
  God 17. Mai!

  SvarSlett
 3. Så morsomt! Jeg håper teorien din stemmer i dette tilfellet! Som regel så sår vi jo altfor mye, og ender opp med å stå der med altfor mange spirer! Men har vi hjerte til å kaste sånne levedyktige spirer? Nope.....

  SvarSlett
 4. Ikke sant! Vi stuller og steller, kaste er uaktuelt. Jeg satser friskt på at matematikken skal hjelpe meg heretter! Dessuten er det mange ganger det dukker opp en ukjent i mitt liv, så det kan være greit med en formel!
  God 17. Mai!

  SvarSlett