lørdag 15. mai 2010

Gulrøtter i melkekartong

Kaare Aamlid skriver utførlig om dyrking. Det virker så komplisert. Samtidig fristende.
Heldigvis har vi skravleforum For hagegale med folk som er veldig generøse med sin kunnskap og erfaring. Jeg klippet og limer her.

Gulrot i melkekartong. Tynning, gjødning????
Hanna I går, 13:30
Jeg prøver for første gang å dyrke gulrot i melkekartong. Nå er gresset ca 6 cm. Har sådd etter Kaare Aamlids oppskrift. Når skal jeg tynne første gang? Hvor mye skal stå igjen? Og gjødning: er kalk og kalksalpeter det samme? Hva er fullgjødsel? . Hva skal gulroten ha? Jeg vil bare ha organisk i haven.

Sigrid I går, 22:56
Hvis du bare skal ha organisk, må du velge hønsegjødsel eller algomineller andre merker oragnisk gjødsel. Kalk og kalksalpeter er ikke det samme. Fullgjødsel er ikke organisk gjødsel, heller ikke kalksalpeter.
Du bør tynne gulrøttene sånn at det i begynnelsen blir et par cm mellom hver plante. Når gulrøttene begynner å bli lillefingerstore kan du høste annenhver og spise dem som minigulrøtter, så lar du resten få vokse seg store :)

Mari I dag, 13:37
Når jeg har sådd i melkekartong så har jeg 9stk i 1l kartonger og 12 i 1,5l kartonger. Jeg tynner ikke, men lar dem bare stå til jeg høster dem. Som gjødsel har jeg brukt Oase, den får du kjøpt bla på Plantasjen, men sjekk hos andre først. På Plantasjen er den dyr... Grønn flaske med marihøner på. Den er ikke reint økologisk ettersom jeg kan huske (etiketten er borte), men den er godkjent som driftsmiddel i økologisk porduksjon.
Når kartogene blir plantet ut bruker jeg gressklipp og litt høns/kanin/hestegjødsel, alt etter hva jeg har tilgjengelig og har rundt kartongene. I boka til Aamlid står det at en skal plante kartongen halveis neid jorda, jeg har gravd den omtrent helt ned. Tror jordklumpen holder lettere på vann på den måten og jeg synes det er lettere å gjødsle dem også. Gulrøtter i melkekartong er moro (og er en metode som gjør at jeg får til gulrøtter utenom å ha dem i pallekarm :) ;) )

Hanna I dag, 15:39
Flotte , konkrete svar!
Hvordan greier du å telle frøene?Jeg gjorde som de anbefalte på posen: la dem i vann. Da blir det jo vanskelig å skille dem fra hverandre.

1 kommentar:

  1. Takk for kommentar på bloggen min! :) Når det gjelder blokking av sjal, så spenner jeg de opp på en madrass, ved hjelp av vanlige knappenåler. Har tenkt litt på å skaffe meg blokkestenger eller hva det heter, men det fungerer ganske bra med knappenåler også! :)

    SvarSlett